De Vlijt, Marle (Wijhe) © Jos Tijhuis

Overijssel – Wie een aankondiging van mooi weer wenst, wordt geadviseerd om meteen naar de laatste alinea van dit weerbericht te springen. Wie dat niet doet, leest dat er vandaag nogmaals buien en een stevige westenwind worden verwacht. Maar van tijd tot tijd is blauwe lucht te zien en, jawel, een zonnetje.

Zaterdag werd 4 à 5 liter regenwater per vierkante meter gemeten in de provincie. Die viel vooral in de ochtend. ‘s Middags bleef het droog en bewolkt met veel wind. De KNMI-stations in Overijssel registreerden krachtige windstoten rond 70 km/u. Vandaag zijn er windvlagen die 50 km/u waarschijnlijk niet zullen overschrijden. Verder windkracht 4 in de oostelijke helft van de provincie tot mogelijk even kracht 5 vanmiddag in de Kop van Overijssel. Het is met ongeveer 8 graden frisser dan gister.

De meeste regen valt in de ochtend. Ook vanmiddag verschijnen vanuit het westen enkele buien. Dat gebeurt met een flinke snelheid, zodat de neerslag meestal niet langdurig is. Er kunnen felle exemplaren bij de buien zitten, mogelijk met hagel en onweer. In de avond afnemend buiig. Vannacht arriveert een nieuwe neerslagzone, die maandagochtend waarschijnlijk is uitgeregend.

Na maandag een beetje lente dankzij stijgende luchtdruk. De continue aanvoer van lagedrukgebieden met wind en regen stopt dan eindelijk. Er komt meer zon en de lucht wordt droger. En het wordt zachter. De temperatuur loopt op naar 15 graden of meer aan het eind van komende week.