© Jos Tijhuis

Overijssel – Flinke perioden met zon en droog. Met een middagtemperatuur rond 6 graden en een matige wind is het minder zacht.

De wind komt uit het noorden en neemt langzaam af, door een krachtig hogedrukgebied met de naam Angela dat zich vandaag boven Groot-Brittannië vestigt. Angela zorgt bij ons voor een aanvoer van lucht vanaf de noordelijke Noordzee. Zoals wel vaker bij noordenwind is het zicht goed. Maar bewolking die zich boven zee bevindt, wordt wel onze kant op gevoerd. De ochtend lijkt de meeste zon te krijgen.

Parelmoerwolken
Het KNMI meldt dat er vanochtend en vanavond kans is dat zeldzame parelmoerwolken te zien zijn. Parelmoerwolken vormen zich zeer hoog in de atmosfeer, tussen 20 en 30 kilometer hoogte, ver boven de normale wolken. En het moet daar koud genoeg zijn, vanaf -78°C. Parelmoerwolken zijn minuscule ijsdeeltjes bestaand uit bevroren water en/of salpeterzuur en/of zwavelzuur. Ze worden zichtbaar vlak voor zonsopkomst of net na zonsondergang, als het zonlicht door deze wolken scheert. Daarbij kleuren ze in allerlei mooie pasteltinten, vandaar de naam parelmoer.

Zonsopkomst
Op eerste kerstdag zijn parelmoerwolken al eens gefotografeerd vanuit het noorden van het land. Momenteel bevindt zich boven 20 km hoogte opnieuw zeer koude lucht, net ten noorden van Nederland. De omstandigheden voor het zien van deze bijzondere, veelkleurige wolken lijken vanochtend even voor zonsopkomst gunstig, omdat dan weinig storende lage bewolking wordt verwacht. De zon komt vanochtend in het oosten van Overijssel op om 8.41 uur en in het westen om 8.47 uur. Misschien zijn de parelmoerwolken dan zichtbaar. Maar het is een zeldzaam verschijnsel, garanties zijn er niet! En als er toch te veel lage bewolking mocht zijn, zie je eventuele parelmoerwolken al helemaal niet. Een herkansing is er vanavond bij zonsondergang in het oosten om 16.31 uur en in het westen om 16.33 uur.