© Jos Tijhuis

Overijssel – Deze laatste dag van het jaar verloopt grijs en zacht. De zon komt er op de meeste plaatsen in de provincie niet aan te pas. Er is een kleine kans dat ergens een paar druppels motregen de grond bereiken, wat ook geldt voor de uren rond de jaarwisseling.

Vuurwerkliefhebbers hoeven de lonten komende nacht in elk geval niet met bevroren vingers aan te steken. De temperatuur rond de jaarwisseling wordt niet lager dan een graad of 7 boven nul. Overdag is het maximum ongeveer 9 graden. De bewolking hangt op geringe hoogte, tijdens de jaarwisseling misschien wel zo laag dat sommige vuurpijlen de wolkenmassa in verdwijnen. Door alle kruitdampen wordt het ontstaan van mist bevorderd, maar er waait vanavond een matige westelijke tot zuidwestelijke wind. Hierdoor worden vuurwerkdampen toch vrij snel afgevoerd. Bij het afsteken van vuurwerk moet wel rekening worden gehouden met die wind.

Terugblik
Terugkijkend op 2018 kunnen we concluderen dat het een uitzonderlijk weerjaar was. Er waren hitterecords, zonurenrecords en droogterecords. Door het KNMI-weerstation op luchthaven Twente werd 2094 uur zon gemeten, KNMI-station Heino kreeg zelfs 2096 zonuren. Dat is tientallen uren meer dan in het vorige recordjaar 2003. Het KNMI berekende dat vrijwel alle maanden zonniger waren dan normaal, met uitzondering van januari. De zomer van 2018 was een van de droogste. Sinds het begin van de metingen in 1906 was het slechts in vier zomers droger. De natuur, landbouw en scheepvaart hebben moeten kampen met het neerslagtekort.

Minder stormen
Daarnaast was het ook uitzonderlijk warm. Volgens de metingen was deze zomer de warmste sinds 1901. Op 26 en 27 juli werd voor het eerst code oranje afgegeven voor extreme hitte. Het aantal warme en zomerse dagen is nog nooit zo hoog geweest, verklaarde het KNMI. Code rood voor zeer zware storm werd op 18 januari gegeven. Die storm kwam in de top 10 van heftigste stormen in bijna vijftig jaar. Maar er trokken minder stormen dan gewoonlijk voorbij, constateert het KNMI. Ze werden door sterke hogedrukgebieden geblokkeerd of bogen af naar het noorden of zuiden.

Nieuwjaarswens
Ver vooruitkijken naar het weer van het komende jaar heeft weinig zin, want de onzekerheid van de verwachting wordt zo groot dat het gokken wordt. Hoop kan wel worden uitgesproken. Ik hoop dat 2019 voor u een mooi jaar mag worden, en niet alleen wat het weer betreft!