© Jos Tijhuis

Overijssel – De bewolking wint het deze donderdag waarschijnlijk van de zon. Het blijft overwegend droog, een paar verspreide regenspetters niet meegerekend.

Hogedrukgebied Angela ligt nog even boven Engeland. Storingen blijven daardoor op afstand en de aanvoer van lucht uit het noorden houdt stand. In die lucht wordt vanaf zee bewolking meegevoerd. Een continu gesloten wolkendek wordt echter niet verwacht; de laagstaande zon zal vandaag van de partij zijn. Wanneer en hoe lang precies is moeilijk aan te geven. Na een start vanochtend met temperaturen dichtbij het vriespunt, wordt het vanmiddag ongeveer 5 graden. De wind is noordwestelijk en zwak tot matig. Dit zorgt voor een gevoelstemperatuur in de buurt van nul graden. In het weekend wordt het zachter en wisselvalliger, maar grote hoeveelheden regen worden niet berekend.

De parelmoerwolken die gisteren werden aangekondigd zijn voor zover bekend nergens waargenomen. De aanwezige lage bewolking hielp niet mee en de temperatuur tussen 20 en 30 kilometer hoogte was mogelijk iets te hoog. Een weerballon die gistermiddag vanaf het Duitse waddeneiland Norderney werd opgelaten, mat een temperatuur van -74°C op 25 km hoogte. Een andere weerballon, verder weg opgelaten door het Noord-Duitse weerstation Schleswig, kwam tot een minimum van -78.9°C op 27 km hoogte. Volgens het KNMI is -78 graden of kouder nodig voor de vorming van parelmoerwolken, toch zijn er ook vanuit Noord-Duitsland en Denemarken geen meldingen van parelmoerwolken geweest.