Denekamp – Het leek zo mooi. Na een lange periode in de Provinciale Staten, waarvan de laatste vier jaar als gedeputeerde, zou ze een half jaar optreden als waarnemend burgemeester. Een voor haar nieuwe tak van sport, die ze zou beoefenen in een vriendelijke Twentse gemeente. Wat ervaring opdoen op het gebied van het burgemeesterschap en dan, na een half jaar eens rustig verder kijken naar wat de toekomst zou brengen.

Het pakte allemaal anders uit dan verwacht. Door de ontstane bestuurscrisis bleef ze langer dan verwacht en nam ze vandaag na 21 maanden afscheid. Twaalf maanden langer dan in eerste instantie de bedoeling was, maar dat was voor Ineke Bakker niet erg. “Ik heb het enorm naar mijn zin gehad, in deze prachtige gemeente. Met een prachtige omgeving in combinatie met een sterke samenleving is iets waarop je als burgemeester onmeunig trots mag zijn.” Wat een geluk voor Dinkelland dat de waarnemend burgemeester haar sporen in de politiek allang had verdiend. Dankzij haar jarenlange ervaring als raadslid, wethouder, Statenlid en Gedeputeerde, wist ze haar hoofd koel te houden. Ze kent niet alleen het politieke spel, maar ook de procedures en weet wat ‘ordentelijk’ vergaderen is. Dat laatst is iets waaraan zij veel belang hechtte en daarmee voorkwam ze vaak dat, ondanks dat de gemoederen verhit waren, de rust relatief werd bewaard in de raadszaal.

Door alle onrust rondom de bestuurscrisis, die in alle toonaarden werd bezongen in de media, werd de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat betekende dat haar periode in Dinkelland werd verlengd. Ze verhuisde van een appartement in Denekamp naar een huis in Ootmarsum, waar ze warm werd opgenomen als nieuwe buurvrouw. Zo leerde ze ook het noaberschap kennen en daar genoot ze van. In de weekends ging ze regelmatig naar Blokzijl, maar ook was haar echtgenoot veelvuldig te vinden in het mooie Twente. Evenals de kinderen, kleinkinderen, vrienden en kennissen. Want ondanks de vele uren die ze maakte als burgemeester, probeerde ze ook tijd vrij te houden voor haar naasten. Vaak nodigde ze hen uit om Dinkelland te beleven.

Vandaag nam ze afscheid. “Het was een interessante periode”, zegt ze. “ In deze laatste maand heb ik veelvuldig dezelfde vragen gekregen: bent u blij dat het is afgelopen? Waarom blijft u niet? En heeft u veel slapeloze nachten gehad? Blij dat het is afgelopen? Alle vragen kan ik met een volmondig ‘nee’ beantwoorden. Ik ben gekomen als waarnemer en ik vertrek als waarnemer. Er is veel gebeurd, maar al met al heb ik het hier reuze fijn gehad. Slapeloze nachten heb ik niet gehad over crisissituaties in de politieke sfeer maar wel als het een persoonlijk crisis betrof van één van de inwoners. Gelukkig kon ik hierin altijd vertrouwen op de goede samenwerking met partijen zoals de brandweer, politie en andere partners. Dit laat ik in vol vertrouwen achter aan mijn opvolger.”