Meteoor ofwel 'vallende ster'

Lattrop – De mooiste vallende-sterrenzwerm van het jaar zijn de Geminiden. Ze zijn zelfs talrijker dan de beroemde Perseïden-zwerm in augustus, maar bij het grote publiek minder bekend.

Dat is wel logisch. In augustus is het weer nu eenmaal aangenamer om ‘vallende sterren’ te kijken dan in december, wanneer de Geminiden te zien zijn. Is het in december helder, dan is het vaak ook koud. Maar dat is juist de bedoeling. Helder, koud, vriezend weer en veel Geminiden. Dit is een gunstig jaar voor de Geminiden, want de maan stoort amper. Daardoor wordt het extra donker en vallen deze meteoren meer op aan de hemel.

Observatorium en dakterras
De Cosmos Sterrenwacht is op vrijdagavond 14 december geopend om dit spektakel te aanschouwen. Dat kan vanaf 19.00 uur tot 23.00 uur. Er is een korte lezing over de Geminiden. Er wordt uitleg gegeven over wat deze meteoren zijn, waar ze vandaan komen en hoe ze het beste bekeken kunnen worden. Ook het planetarium is geopend. Daar worden sterren, maan, planeten, de Melkweg en andere sterrenstelsels op de binnenkant van een grote koepel geprojecteerd. Het hele universum is hier te zien. Bezoekers gaan vervolgens naar het observatorium en dakterras waar geprobeerd wordt om de vallende sterren te zien. Ook buiten in de sterrentuin van de sterrenwacht is genoeg plek.

Hoeveel meteoren?
De hamvraag is natuurlijk hoeveel meteoren je kunt zien. Het antwoord is simpel: tientallen per uur voor geoefende waarnemers. Degenen die geen geoefend waarnemer zijn: geen probleem. Ook voor hen zijn er vele vallende sterren zien. Dat is dus genieten. En wensen doen. Bezoekers wordt aangeraden om zich warm aan te kleden en eventueel een slaapzak mee te nemen. Een ligstoel of matrasje is ook handig, want vanuit een liggende houding is het comfortabeler omhoog kijken.

Aanmelden is niet nodig en er gelden normale entreeprijzen.
Meer info op: www.cosmossterrenwacht.nl.