Zwolle – Aanstaande zondag om 16:45 speelt Zwolle haar 3e wedstrijd in 8 dagen. Na een gelijkspel tegen AZ, een nederlaag tegen Ajax, staat nu een uitwedstrijd tegen Excelsior op het programma. De wedstrijd in stadion Woudensteijn staat onder leiding van Siemen Mulder.

Laten we maar direct met de deur in huis vallen: zondag moet er gewonnen worden. Waar eerder alles dicht op elkaar stond, gaan die redenaties nu niet meer op. PEC en Excelsior hebben hetzelfde aantal punten (26) en staan daarmee momenteel slechts 1 punt boven de beruchte play-off plekken. Voor beide ploegen zal dit dus een belangrijke wedstrijd met enige druk zijn.

Waar ik mij zelf druk om maak is het gebrek aan scorend vermogen in de Zwolse selectie. Topscoorder aan Zwolse zijde is recordaankoop Mike van Duinen. Hij scoorde tot op heden 7 doelpunten, waaronder 3 strafschoppen. Van Duinen deelt de eerste plek met Vito van Crooij, ook hij maakte 7 doelpunten. Ondanks dat lijkt van Crooij de laatste tijd niet goed in zijn vel te zitten. Hij is de laatste wedstrijden vaak de hele wedstrijd onzichtbaar en oogt geïrriteerd. Afgelopen wedstrijd pakte hij een rode kaart, dus hij zal tegen Excelsior sowieso niet bij de wedstrijdselectie zitten. Vermoedelijk wordt hij vervangen die Stanley Elbers (die vorig seizoen nog de clubkleuren van Excelsior verdedigde). Ook Elbers heeft op dit moment nog niet laten zien dat hij een basisplaats verdient. Zondag krijgt hij waarschijnlijk de hele wedstrijd (zonder druk gewisseld te worden?) om te laten zien wat hij in zijn mars heeft. Ook winteraankoop Thy lijkt niet de gedroomde aanwinst die Zwolle aan doelpunten kan helpen, hij scoorde slechts 1 keer en leverde een assist af.

We kunnen constateren dat hoe meer linies we afzakken hoe beter het wordt. Namli manifesteert zich prima op het middenveld en ook Clement, die iets constanter moet worden, is een aanwinst. Van de ploegen onderin hebben we verre weg het minste tegendoelpunten. Dit is een compliment voor de verdediging. Wie de afgelopen twee wedstrijden positief heeft verrast is Darryl Lachman. Afgelopen week maakte hij noodgedwongen zijn rentree in de basis en deed dit boven verwachting. Naast zijn fysiek heeft hij ook een goede lange pass. Wie er zondag onder de lat staat is nog afwachten, Mickey van der Hart raakte in de wedstrijd tegen Ajax geblesseerd aan zijn vinger (uit de kom) en het is afwachten of het mogelijk en verantwoord is om te spelen. Mickey van der Hart die zich na een moeilijke periode helemaal herpakt had is misschien wel een van de belangrijkste Zwolle-spelers op dit moment. Als het verantwoord staat is hij op doel. Wat voor mij onbegrijpelijk is, is dat Nijkamp nog niet met Mickey heeft gesproken over de toekomst.

Tegenstander speelt over het algemeen in een 4-3-3 opstelling, waar aanvallende middenvelder Messaoud voor de doelpunten en assist moet zorgen. Voor Hamer een mooie taak om als pitbull deze man af te jagen. Excelsior heeft een ploeg met een aantal technische voetballers die in staat zijn leuk combinatie spel te spelen. Aan PEC de taak om Excelsior af te jagen. Zwolle liet woensdag tegen Ajax (in de tweede helft) zelf ook zien aardig te kunnen combineren. Ik ga er van uit dat Jaap Stam een tactisch plan heeft om Excelsior kapot te spelen.
Er moeten een aantal keuzes afgewogen worden: blijft Lachman staan of keert van Polen terug? (en hoe zit het met die Japanner?) Daarnaast vermoed ik dat Thy de voorkeur zal krijgen boven de teleurstellende Flemming. Zelf vind ik Hamer nu structureel de voorkeur moet krijgen boven Bouy op de positie van verdedigende middenvelder.

Ook het bestuur lijkt zich bewust van het belang van deze wedstrijd. Onder de titel ‘PEC Zwolle doet geste aan fans; auto-kaarten Excelsior uit gratis’ is getracht het uitvak zo vol mogelijk te krijgen. Er zullen 400 supporters afreizen naar Rotterdam! Goede reis allen en laten we Excelsior aftroeven en 90 minuten vol supporten! Alles voor de 3 punten!

Bron: PEC Zwolle