© Archief

Kampen – Burgemeester Koelewijn reikt op vrijdag 15 maart om 16.00 uur in het stadhuis van Kampen een bronzen medaille en getuigschrift van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen uit aan Leon Nijmeijer.

Leon Nijmeijer ontvangt de bronzen medaille en het bijbehorende getuigschrift vanwege getoonde bijzondere verdiensten tijdens een incident op 22 september 2016. Op die bewuste donderdagmiddag had hij net zijn auto geparkeerd langs de IJsselkade in Kampen, toen een oudere vrouw struikelde en in de IJssel viel. Leon is direct de IJssel ingesprongen om de vrouw te redden. Samen met drie omstanders wist hij de vrouw uit het water te krijgen.

Toen in december 2018 aan een andere redder een bronzen medaille werd uitgereikt werd de naaste familie van Leon ook weer herinnerd aan de reddingsactie van Leon. Navraag bij de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen leerde dat er geen verjaringstermijn aan een reddingsactie zit en zo kwam Leon dus alsnog in aanmerking voor een onderscheiding.

De Maatschappij tot Redding van Drenkelingen is een organisatie die sinds 1767 bestaat en sindsdien medailles toekent aan mensen die een ander van verdrinking hebben gered. Sinds de oprichting van de Maatschappij zijn er ruim 7.500 medailles uitgereikt.