Herxen – “Er is veel geld nodig en zo’n dorpshuis is enorm belangrijk voor een plaats als Herxen”, aldus zanger en rapper Typhoon, wie zelf opgroeide in een vergelijkbaar dorp in de buurt. Hij steunt daarom de actie door zelf een lot te kopen en roept zijn fans op om dat ook te doen.

Een breed lachende Typhoon vertelt: “Het dorpshuis is een verzamelplek voor zowel ouderen als nieuwkomers. Het is zo mooi dat je merkt dat iedereen de behoefte heeft om hier samen te komen, al is het maar voor een biertje of om te weten wie er naast je woont. De Herxer Marke staat al een aantal decennia in Herxen en met het oog op de toekomst is de renovatie echt nodig. Ik zou het erg mooi vinden als ze nog heel lang van het dorpshuis kunnen genieten.” Typhoon heeft inmiddels ook in het dorpshuis zijn lot in ontvangst genomen. “De renovatie kost veel geld en daarom ondersteun ik deze actie ook. Daarnaast heeft deze loterij geweldige prijzen, waaronder een vakantiewoning in het Oosten. Daar heb ik wel oren naar!”

Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar het is toch écht zo. Deelnemers aan de loterij van Stichting Dorpshuis Herxen maken kans op een vakantiewoning t.w.v. €162.500,-, een 10-daags verblijf in een vakantievilla in Spanje of € 2.500,- cash. Er zijn 9.999 loten beschikbaar die voor €98 worden verkocht.

De opbrengsten van de loterij zijn bestemd voor de uitbreiding en verduurzaming van het dorpshuis (de Herxer Marke) dat dateert uit 1881. De Herxer Marke is heel belangrijk voor Herxen. Fred Dalhuisen, voorzitter van Stichting Dorpshuis Herxen, beaamt dat. “Het dorpshuis is de enige (openbare) voorziening in ons dorp. Wij hebben geen bakker, noch slager en zelfs geen kerk. Het is dus ook de enige plek waar onze dorpsbewoners kunnen samenkomen en waar jongeren, ouderen en ‘nieuwkomers’ elkaar ontmoeten. Deze gemeenschappelijke voorziening is van immens belang voor onze samenleving”. Met de opbrengsten van de loterij wordt het gebouw onder andere opnieuw geïsoleerd en voor iedereen toegankelijk gemaakt. Daarnaast wordt het hele buitengebied op de schop genomen met een nieuw terras, een mooi aangelegde tuin én nieuwe speeltoestellen.

De loterij gaat door als er minimaal 7.708 loten worden verkocht. Het bestuur van Stichting Dorpshuis Herxen gelooft erin dat ze het voor elkaar gaan krijgen. “Met de steun van alle Herxenaren en een professioneel marketingbureau moet het gaan lukken”. Mocht de loterij geen succes worden, dan krijgen alle deelnemers hun geld terug, tenzij ze besluiten om het bedrag te doneren.

Naast Typhoon hebben de wethouders en burgemeester van Olst-Wijhe ook een lot gekocht en in ontvangst genomen. Op deze manier willen ze laten zien dat ze als één man achter de loterij staan. De burgemeester is positief: “Wat in Herxen niet kan, is nog nooit gebeurd.” zei hij vol trots. Alles is mogelijk in deze buurtschap.

Op 16 juni 2019 tijdens het Herxer feest weten we wie de mooie prijzen heeft gewonnen.
Meer te weten komen over de loterij? Kijk op www.windithuis.nl!