Lattrop – Na de fraaie totale maansverduistering van 27 juli 2018 vindt er weer een plaats. Dat gebeurt op maandag 21 januari. Bij een totale maansverduistering beweegt de maan zich door de schaduw van de aarde en valt er geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak.

De maan kleurt dan donkerrood. De Cosmos Sterrenwacht in Lattrop is vanaf 4.00 uur ’s nachts geopend om dit hemelse nachtelijke spektakel te bewonderen. De maansverduistering begint om 4.36 uur. Dit is dus in de nacht van zondag op maandag 20/21 januari.

Mystiek spektakel
Tijdens de totaliteit, die duurt van 5.41 tot 6.43 uur, is de Maan geheel verduisterd. Een beetje zonlicht valt nog wel op de maan, waardoor hij dan rood kleurt. Dit duurt ongeveer 100 minuten. Na 6.43 uur valt er weer zonlicht op de maan en wordt hij beetje bij beetje weer helderder. Ook deze fase, het toenemen van het licht, is een mooi schouwspel. Met het blote oog is de verduistering een bijzondere belevenis. Vanaf het dakterras en het observatorium van de sterrenwacht kan het spektakel prima worden gevolgd. Er staan verschillende telescopen op de maan gericht. De rode Maan voor boven het Twentse landschap, het is een mystiek spektakel!

Superheldere planeten
De maansverduistering is zichtbaar door verschillende telescopen in het observatorium en op het dakterras. Aangeraden wordt om een eigen verrekijker mee te nemen, want ook daarmee is het prima te zien. Het laatste gedeelte van de verduistering is net niet zichtbaar vanaf de sterrenwacht omdat de Maan dan achter de bomen staat. Dan worden de telescopen naar het oosten gedraaid, waar de superheldere planeten Venus en Jupiter zichtbaar zijn.

Doorlopende lezingen
De sterrenwacht is geopend om 4.00 uur tot het einde van de verduistering. Er is een korte lezing over de maansverduistering en een planetariumvoorstelling met tekst en uitleg over de actuele sterrenhemel en over de maansverduistering. De lezingen zijn doorlopend. Bezoekers kunnen elk gewenst tijdstip komen en aanmelden is niet nodig.

Meer informatie op: www.cosmossterrenwacht.nl.