Stichting Present Zwolle ontvangt € 7.500,- van het Oranje Fonds voor het Zwolse project Pop up Your Talent

0
31

Zwolle – Stichting Present Zwolle ontvangt € 7.500,- van het Oranje Fonds voor het Zwolse project Pop up Your Talent! Dit project biedt een bijzonder trainingsprogramma voor statushouders uit de omgeving van Zwolle die willen starten op de arbeidsmarkt  Pop Up Your Talent is een samenwerkingsinitiatief van sociaal ondernemer Arnold Messelink en Stichting Present Zwolle. Door statushouders (vluchtelingen met een verblijfsstatus) meer kennis, vaardigheden en sociaal netwerk aan te bieden, willen zij de arbeidskansen voor deze doelgroep vergroten.

Waarom Pop Up Your Talent? De statushouders in onze regio hebben zichtbaar moeite met starten op de arbeidsmarkt en vragen om passende begeleiding. Messelink: “Deze doelgroep vraagt echt om maatwerk. We zijn daarom ook niet zomaar begonnen, maar we hebben de vragen en behoefte opgehaald en hebben daarna samen met de statushouders het programma ontwikkeld. In het voorjaar van 2017 resulteerde dit in de eerste pilot die er mede voor heeft gezorgd dat verschillende statushouders nu een werkplek hebben gevonden.” In Zwolle krijgen alle statushouders hulp bij het vinden van een woning of het verstrekken van een uitkering. Maar als men aan het werk wil, ontbreekt het vaak aan passende begeleiding richting de arbeidsmarkt. Messelink: “Wat dit programma uniek maakt is dat de statushouders leren om zelf de regie te nemen en stappen te zetten richting de arbeidsmarkt. Dit doen ze samen met het sociaal netwerk dat Pop Up Your Talent heeft opgebouwd. Wanneer de deelnemer weet wat hij of zij wil en kan en hiervoor de juiste mensen om zich heen verzamelt, wordt er een stevige basis gecreëerd. Pop Up Your Talent biedt geen stages of werkplekken, maar tools en een netwerk om zelf mee aan de slag te gaan.” Het doel is om tot aan de zomer van 2018 met tenminste drie groepen het Pop Up Your Talent programma te doorlopen. Het programma bestaat uit vier trainingen, een meedenkbijeenkomst en een uitvoeringsfase van drie maanden.

Tijdens het programma trekken de statushouders met een maatje op. De maatjes ondersteunen tijdens de trainingen en door praktische vragen te beantwoorden. Bijvoorbeeld met het opmaken van een CV. Samen optrekken, bijvoorbeeld de stad in of iets anders leuks ondernemen, behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. “We zijn nog op zoek naar maatjes en willen alle geïnteresseerden van harte uitnodigen om naar de infoavond voor maatjes te komen. Deze vindt plaats op maandag 16 oktober a.s.”, aldus Messelink. Aanmelden kan via popupyourtalent@presentzwolle.nl en vragen stellen kan hier natuurlijk ook. Pop Up Your Talent werkt aanvullend op de trajecten en organisaties die al bezig zijn met statushouders en werk in de regio Zwolle, zoals Vluchtelingenwerk. “We willen geen dubbel werk doen of anderen in de weg lopen”, benadrukt Messelink. “Daarom hebben we contact gezocht met o.a. het werkgeverspunt van de gemeente Zwolle en werken we intensief samen de Zwolse ondernemer Derk van Dijk en met Esther de Boer van Hogeschool Viaa. We nodigen ook andere partijen en ondernemers uit de regio uit om mee te doen.” Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Het afgelopen jaar ondersteunde het Oranje Fonds met 31 miljoen euro zo’n 9.300 initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Reageer op dit artikel

  Subscribe  
Abonneren op