Deventer – Kim Janssen staat vrijdag 12 oktober in het Burgerweeshuis in Deventer. Een buitenkans voor Overijsselaars om live te genieten van het klankentapijt van zijn meest recente album Cousins en eerder werk. Kim stond in Nederland onder andere op Lowlands, Best Kept Secret en op festivals in Duitsland, Frankrijk en Engeland.

Nummers van Kim Janssen zijn meer dan 8 miljoen keer gestreamd op Spotify. Hij heeft tot dusver drie full-length albums gemaakt. De eerste twee, The Truth Is, I Am Always Responsible (2009) en Ancient Crime (2012) hadden een klassieke touch met strijkers, trompetten en, jawel, een kerkkoor. Zijn nieuwste werk heeft nog steeds dat orkestrale, maar nu is er een link naar pop te horen, waarbij hij er toch in slaagt om het intiem en subtiel te houden. Constante factoren zijn Kims poëtische teksten en zijn stem, die donker kan zijn maar ook een hoge falsetto heeft. Sommigen ervaren zijn stemgeluid en de soms ingetogen arrangementen als rustgevend, hoewel er wel degelijk ook stevig wordt uitgepakt. Cousins op de koptelefoon dompelt je onder in een volle sound met talloze bijzondere klankdetails, die bewijzen dat het album met veel zorg geproduceerd is. En het maakt je razend benieuwd hoe dat live klinkt!

© Eric Duijvestijn

Kosmopolitische inslag
Kim Janssen is in Utrecht geboren, waarna hij zijn jeugd grotendeels doorbracht in India, Cambodja en Nepal. En inderdaad is zijn kosmopolitische inslag voelbaar in zijn teksten en muziek. Online magazine Written in Music omschreef Kim als een vakkundige liedjessmid, die in Cousins samen met de mensen die met hem aan het album werkten, onder wie Marla Hansen (Sufjan Stevens, The National) en Eiríkur Ólafsson (Sigur Rós), een weg heeft gevonden op het snijvlak tussen pop, singer-songwriter en klassieke invloeden. Dit terwijl hij de muziek toch dansbaar laat zijn. Kim Janssen laat het klinken alsof die combinatie makkelijk is: not!

Lovende kritieken voor albums en live optredens van Kim Janssen stonden onder meer in de Britse krant The Guardian, de Volkskrant en OOR, die hem van internationale klasse noemde. Het optreden aanstaande vrijdag vindt plaats in het café van het Burgerweeshuis Deventer.

Locatie en tickets
Burgerweeshuis
Bagijnenstraat 9
7411 PT Deventer

Open: 20.00 uur
Aanvang: 21.00 uur
Entree:  € 7,50
Tickets: https://burgerweeshuis.nl