Overijssel – Reizigers in Overijssel, die met de taxi onderweg zijn van en naar het vliegveld, geven gemiddeld 6,65 euro fooi aan de taxichauffeur. Dit blijkt uit onderzoek van Taxi2Airport, dat ruim 2500 aangesloten chauffeurs in 37 Europese landen vroeg om de fooien bij te houden. Het gemiddelde fooi bedrag in Nederland is lager dan het gemiddelde in Overijssel, namelijk 5,86 euro.

Op provinciaal niveau bestaan er in Nederland grote verschillen in de fooien die men aan de taxichauffeur geeft. Zo geven Utrechtse reizigers met gemiddeld 2,93 euro de laagste fooi per rit, terwijl reizigers in Zeeland bij gelijkwaardige ritten (ritprijs en -afstand) gemiddeld 7,73 euro tippen. Ook reizigers in Overijssel mogen zich ‘gulle tippers’ noemen. Zij geven gemiddeld namelijk 6,65 euro fooi aan de taxichauffeur. De provincie Overijssel staat hiermee op een vijfde plek in het rijtje van meest gulle provincies van Nederland.

Ruim een euro meer fooi in Overijssel dan in 2016
Waar Nederlanders de taxichauffeur in 2016 gemiddeld 5,30 euro fooi gaven voor een rit van of naar een Nederlandse luchthaven (waaronder taxiritten naar Schiphol), is dit bedrag inmiddels gestegen naar 5,90 euro. Afgezet tegen de gemiddelde ritprijs (57,60 euro) geven Nederlanders hiermee 10,2 procent van de ritprijs aan fooi. In Overijssel kregen chauffeurs in 2016 nog zo’n 5,50 euro aan fooi, waardoor de gemiddelde fooi van Overijsselse taxichauffeurs met zo’n 21 procent is gestegen. Het volledige onderzoek, inclusief een overzicht van de fooien in alle Europese landen, is terug te vinden op de onderzoekspagina van Taxi2airport.