Raad van State vernietigt bestemmingsplan Marktplan, voorlopig geen invulling van ‘gat in de markt’

Haaksbergen – De Raad van State (RvS) heeft een streep gezet door het Marktplan. In september 2017 stelde de Haaksbergse gemeenteraad het bestemmingsplan voor het ‘gat in de markt’ vast, maar de RvS heeft dit besluit nu vernietigd. Dat betekent dat er de komende jaren op deze plek niet wordt gebouwd. Wethouder Jan-Herman Scholten is teleurgesteld. “Het was voor Haaksbergen goed geweest als er gebouwd zou worden. Het terrein blijft de komende jaren leeg. Nu er duidelijkheid is kennen we de opdracht voor de komende tijd.”

Vorig jaar zomer ondertekenden ontwikkelaar Nordwick en de gemeente een koopovereenkomst. Hiermee werd de verkoop van het stuk grond tussen de Markt en de Hibbertstraat (in de volksmond het ‘gat in de markt’) aan Nordwick daadwerkelijk een feit. Vervolgens moest er nog een bestemmingsplanwijziging plaatsvinden. Die wijziging heeft plaatsgevonden, maar daartegen was beroep ingediend bij de RvS. Woensdag 17 oktober was de uitspraak. Volgens de RvS had de gemeenteraad ook een ander plan – het Supermarktplan van december 2016 – in overweging moeten nemen, omdat het plan ‘voldoende concreet en tijdig is ingediend’.

Schouders er weer onder
Scholten, verantwoordelijk voor ruimtelijke ontwikkeling, vertelt dat de gemeente de procedure weer opnieuw moet doorlopen. “Dat kost tijd, maar uiteindelijk gáát er op deze plek gebouwd worden. Daar zetten we onze schouders weer onder. Daarom gaan we nu eerst met de gemeenteraad en overige betrokkenen in gesprek over het vervolg.”

Alles voor levendig centrum
Ook wethouder Louis Koopman, verantwoordelijk voor het Actieplan Centrum en voor de gemeentelijke financiën, vindt het jammer voor de marktontwikkelingen. “We doen er alles aan om het centrum te verlevendigen. Daarom is dit wel een domper. Bovendien, iedere dag dat er niets gebeurt, kost geld. De uitspraak van de RvS is duidelijk. We gaan er nu weer vol gas tegenaan.”