Hengelo – Reizigers kunnen vanaf zondag 14 januari 2018 met nieuwe elektrische treinen vanaf Hengelo en Oldenzaal naar Bad Bentheim, Rheine, Osnabrück en Bielefeld reizen. Het is voor het eerst dat er een trein tussen Hengelo en Bielefeld rijdt. Op het traject gaan acht nieuwe treinen van het type Stadler FLIRT type 3 rijden. Deze treinen zijn voorzien van een meerstroomsysteem om zowel op het Nederlandse als op het Duitse stroomnet te rijden. Elk uur rijdt er een trein vanuit Hengelo richting Bielefeld en terug. Op weekdagen start de eerste rit om 6:34 uur en de laatste rit vertrek om 22:34 uur. Op zaterdag en zondag wordt er om 7:34 uur resp. 8:34 uur vertrokken uit Hengelo.
Verbetering bereikbaarheid Euregiogebied

Gedeputeerde Bert Boerman, verantwoordelijk voor openbaar vervoer in de provincie Overijssel, is blij de nieuwe treinverbinding tussen Twente en Duitsland. “Na de start van de grensoverschrijdende treinverbinding Enschede-Gronau richting Munster en Dortmund in 2001 krijgt Twente er vanaf 14 januari een nieuwe treinverbinding met Duitsland bij. Hiermee verbeteren we de bereikbaarheid in het Euregiogebied aanzienlijk. Voor de steden Hengelo, Enschede en Oldenzaal is grensoverschrijdend vervoer van groot belang voor de economische groei en werkgelegenheid. De kennis- en onderwijsinstellingen, zoals de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool, profiteren hier ook van voor de uitwisseling van Nederlandse en Duitse studenten uit de grensregio.”
Spiksplinternieuwe elektrische treinen

De acht nieuwe elektrische Flirt treinen van Keolis Deutschland beschikken elk over 266 comfortabele zitplaatsen en zijn rolstoeltoegankelijk. Daarnaast is er per trein ruimte voor 24 fietsen. Ook kan iedere reiziger gebruik maken van de aanwezige oplaadmogelijkheden bij alle zitplaatsen en zijn de treinen aan de binnenzijde voorzien van LED-verlichting. De treinen beschikken over twee toiletten, waarvan een voor rolstoelen. Het informatiesysteem in de trein is in zowel het Duits als Nederlands en camera’s waken over de veiligheid van de reizigers. Voor een treinreis tussen Hengelo en Bielefeld kunnen reizigers kaartjes kopen via de automaten in de treinen of via internet. Op het traject tussen Hengelo en Oldenzaal, dat deel uitmaakt van Blauwnet, kan ook worden gereisd met de OV chipkaart. Vanaf Hengelo is verder het Niedersachsentarief geldig naar bestemmingen zoals Bad Bentheim, Rheine, Osnabrück en ook Münster. Ook het populaire Niedersachsenticket is geldig tot aan Hengelo. Op www.niedersachsenticket.de staan de voorwaarden en de routes van het Niedersachsenticket.

Keolis Deutschland is de nieuwe vervoerder op Teutoburger-Wald-Netz (TWN), waar het traject Hengelo-Bielefeld (regionale trein RB 61) een nieuw onderdeel van is. Zij hebben het vervoer sinds 10 december 2017 van de Westfalenbahn overgenomen. Keolis Deutschland verzorgt het vervoer op het TWN onder de naam Eurobahn. Zij doen dit in opdracht van Nahverkehr Westfalen Lippe (NWL), de Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LNVG) en de provincie Overijssel. Het contract tussen de drie opdrachtgevers en Keolis Deutschland heeft een looptijd van 15 jaar en eindigt in 2032. Voor de exploitatie van de trein tussen Hengelo-Bielefeld stelt de provincie Overijssel in totaal 13 miljoen euro beschikbaar. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat draagt 9,5 miljoen euro bij. Meer informatie over de dienstregeling en de tarieven is te vinden op www.eurobahn.de.