Zwolle – Ongeloof en teleurstelling overheerst bij de fracties van GroenLinks Zwolle en PvdA Zwolle over het besluit van de burgemeester om de demonstratie tegen Zwarte Piet te verbieden. Dat het voor het tweede jaar op rij niet mogelijk blijkt te zijn om in Zwolle zo’n demonstratie vreedzaam te laten verlopen, is voor de twee fracties onacceptabel.

Fractievoorzitter Groenlinks Sylvana Rikkert “We zijn echt heel boos over het nieuws en leven mee met de demonstranten van Theater voor iedereen en Kick out Zwarte Piet. Er is veel voorbereiding gestoken in deze demonstratie en dat het op het laatste moment wordt afgeblazen is ontzettend teleurstellend. Wij vinden dat de politiek niet moet gaan over de kleur van de Piet, maar we staan wel pal voor het recht op betoging zoals dat in de Grondwet (artikel 9) is opgenomen. Fysiek geweld, of daarmee dreigen, om zo een demonstratie te voorkomen, veroordelen wij scherp.”

Fractievoorzitter PvdA Ben Ali: “Dagenlange voorbereiding en dan een kwartier van tevoren alsnog een demonstratieverbod. Hoe kan dat? En hoe lang was al bekend dat er een tegendemonstratie zou komen? We willen weten hoe deze onveilige en dreigende situatie heeft kunnen ontstaan en of je die niet al van mijlenver kon zien aankomen. Echt een hele enge ontwikkeling. Het recht van de grootste mond, dat willen we niet in onze stad. De burgemeester moet ook daar tegen optreden. Anders is vrijheid slechts datgene dat overblijft nadat de overheid en de meerderheid hun macht hebben uitgeoefend. Dat is geen vrijheid”.

De fracties van GroenLinks en PvdA stellen daarom vragen aan de burgemeester over de gang van zaken. GroenLinks en Pvda willen weten waarom tot het verbod is overgegaan, wat de aard is van de signalen die de veiligheidsdriehoek heeft ontvangen en of de burgemeester zich proactief heeft ingezet om de demonstratie veilig en ordentelijk doorgang te kunnen geven. GroenLinks roept verder het college op om te helpen een gesprek op gang te brengen tussen de demonstranten en de organisatie van de intocht.