Kathelijne Bottema van het Voedingscentrum overhandigt de Gouden Schoolkantine Schaal 2019 aan Sander Meester, docent en mede-initiatiefnemer van de Gezonde Schoolkantine op Bonhoeffer College, locatie Van der Waalslaan

Enschede – De schoolkantine van Bonhoeffer College locatie Van der Waalslaan heeft de Gouden Schoolkantine Schaal 2019 gekregen van het Voedingscentrum. Met de Schaal laat de Van der Waalslaan zien dat de schoolkantine gezond is ingericht.

De locatie Van der Waalslaan in Enschede heeft het afgelopen jaar hard gewerkt om de schoolkantine nog gezonder te maken. Dit gebeurde aan de hand van de Richtlijnen Gezondere Kantines. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het Voedingscentrum, in opdracht van het ministerie van VWS.

Water drinken
Het harde werken is nu beloond met een Gouden Schoolkantine Schaal. Om deze te bemachtigen moet een kantine voldoen aan een aantal basisvoorwaarden. Leerlingen kunnen in een Gezonde Schoolkantine in elke productgroep, zoals dranken, brood, zuivel, minstens één betere keuze vinden. Verder maakt een Gezonde Schoolkantine gezonde keuzes extra aantrekkelijk door gezonde producten vooraan te leggen en mooi te presenteren. Ook dient de school het drinken van water te stimuleren. Zo kunnen leerlingen op de Van der Waalslaan altijd hun flesje vullen bij een watertappunt of gebruik maken van kannen fruitwater in de kantine.

Wisselend menu
“We vinden het belangrijk om een schoolkantine te hebben waar gezond eten gemakkelijk te verkrijgen is, omdat dit bijdraagt aan de gezondere ontwikkeling en leefstijl van onze leerlingen,” zegt locatiedirecteur Harald Huijssoon. “Een gezonde leefstijl is belangrijk om lekker in je vel te zitten en goede leerprestaties te behalen. Daarom is onze school rookvrij en besteden we veel aandacht aan sport en bewegen. Gezond eten is daarbij erg belangrijk. In onze schoolkantine bieden wij onze leerlingen een gezond en regelmatig wisselend menu. En ook in onze automaten zijn gezonde keuzes te vinden. We zijn blij dat onze medewerkers en leerlingen zo actief zijn geweest om deze gezonde kantine neer te zetten.”

Gezond eetpatroon
De Gezonde Schoolkantine is een langlopend project van het Voedingscentrum. De visie erachter: jongeren zijn de toekomst. Willen we dat zij gezonder leven, dan is het belangrijk dat zij ook op school gezond kunnen eten en drinken. Zij brengen hier immers een groot deel van hun tijd door. Ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, helpt hen een gezond eetpatroon te ontwikkelen.