Leerlingen die hebben meegeholpen aan de gezonde kantine en hun begeleiders Rinette Brunsman en Hans Hospers

Vriezenveen – Leerlingen van Het Noordik Vriezenveen kunnen zich de komende week verheugen op een gratis gezond drankje als ze een gezond broodje in de schoolkantine halen. De school biedt het drankje aan ter ere van het behalen van de Gouden Schoolkantine Schaal van het Voedingscentrum.

Met de schaal laat Het Noordik Vriezenveen zien dat de schoolkantine gezond is ingericht. De kantine presenteert gezondere producten aantrekkelijk en opvallend. De makkelijke keuze is nu vooral gezond. En lekker natuurlijk. Zo zijn er alleen nog bruine, vezelrijke, broodjes te verkrijgen, is er fruit in het assortiment, zijn er aanpassingen gedaan in de automaten en is er een gekoeld watertappunt.

Speciale app
Vierdejaars leerlingen van Dienstverlening & Producten helpen dagelijks de broodjes smeren en bovendien is samen met Jacqueline Fikkert van Jumbo Vriezenveen gekeken naar de prijs- en kwaliteitsverhouding van de beste producten. Er wordt gebruik gemaakt van een speciale app voor gezonde producten en er zijn er korte lijntjes met de plaatselijke supermarkt om gezamenlijk de aankoop van gezonde producten te stimuleren. Dat de school een gezonde leefstijl hoog in het vaandel heeft staan, bleek ook vorige week al toen de kick-off plaatsvond van het project IRun2BFit, ter voorbereiding van de Twenterand Run.

Vette snacks
Het Noordik komt met al deze initiatieven tegemoet aan de wens van ouders en leerlingen. Jongeren geven aan dat zij moeilijk weerstand kunnen bieden aan vette of zoete snacks als ze voor het grijpen liggen. Uit gedragskundige onderzoeken blijkt dat kantinebezoekers vaker verstandig kiezen als het aanbod vooral uit gezonde producten bestaat.

Schoolkantine gezonder
De Gezonde Schoolkantine is een langlopend project van het Voedingscentrum. Het doel is een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen. Scholen kunnen hun aanbod voorleggen aan de Schoolkantine Brigade. Ze krijgen dan tips op maat over hoe ze de kantine stapsgewijs blijvend gezonder kunnen maken.