Lies van Zuidam (links) en wethouder Anja van den Dolder

Nijverdal – Vanmiddag is Lies van Zuidam-Jonkergouw uit Nijverdal door cultuurwethouder Anja van den Dolder verrast met geweldig nieuws. Juryleden en het bestuur van de landelijke Stichting Kunstweek hebben namelijk besloten Lies een Gouden K toe te kennen.

De Gouden K wordt gegeven aan personen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor beeldende kunst en/of beeldend kunstenaars. Lies is vanaf 1972 inwoner van de gemeente Hellendoorn en heeft een kunst- en textielachtergrond. Met hart en ziel zet ze zich in voor het onder de aandacht brengen van kunst. Zorgen dat mensen begrip en feeling krijgen met kunst en cultuur. Dat is haar lust en haar leven.

Kunst toegankelijk maken
Ze organiseerde in de afgelopen dertig jaar wisselende exposities. Ook initieerde en organiseerde ze in 2002 de kunstmanifestatie Textiel 001. Met haar ervaring in Almelo, waaronder het exposeren, organiseren, aandragen van kunstenaars voor Galerie 10 en het Fransiscushof, heeft zij voor de kunstwereld in Hellendoorn veel betekend. Door twintig jaar lang het Kunstplein Nijverdal te organiseren maakte ze kunst toegankelijk voor inwoners.

Gemeente dankbaar
Maar er is nog veel meer. Van het restaureren van een vaandel voor een harmonie-orkest tot het geven van weefcursussen aan tientallen vrouwen uit de gemeente of het ontwerpen van een wandkleed voor de Molukse kerk. Lies zet zich overal voor in. En daar is de gemeente Lies dankbaar voor. Speciaal aan deze prijs is dat hij jaarlijks aan maximaal tien personen toegekend wordt in Nederland. Een jury en het bestuur van Stichting Kunstweek heeft Lies geselecteerd uit alle inzendingen. Deze eervolle toekenning wordt onderstreept met een speld met de letter K van Kunst. De speld wordt aankomende zaterdag uitgereikt tijdens de Nationale Kunstweek.