Nijverdal – Het is dit jaar 25 jaar geleden dat de gemeente Hellendoorn is gestart met gescheiden afvalinzameling aan huis. In dat kader is op vrijdag 25 januari in de gemeente een unieke project gestart: gescheiden inzamelen van restafval en PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons) in de openbare ruimte.

Aan de vernieuwde Grotestraat in Nijverdal zijn deze week de eerste nieuwe duobakken voor restafval, PMD, sigarettenpeuken en kauwgom geplaatst. Wethouder Dennis op den Dries onthulde vandaag symbolisch de eerste nieuwe duobak aan de Grotestraat.
Tegelijk met de plaatsing van de nieuwe duobakken wil de gemeente samen met alle gebruikers van de winkelstraten de uitdaging aangaan om de prijs voor Het Schoonste Winkelgebied van Nederland 2019 binnen te slepen. Hiervoor is zowel het centrum van Nijverdal als Hellendoorn aangemeld bij Nederland Schoon.

Heidepaars
In de gemeente Hellendoorn komen in totaal 35 nieuwe duobakken te staan. De nieuwe duobakken hebben een grijze bak voor het restafval en een heidepaars kleurige bak voor het PMD-afval. De kleur heidepaars is een verwijzing naar de kenmerkende tint van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. De bakken zijn voorzien van een aparte sigarettenkoker en een kauwgombakje. Het bedrijf GumBuddy verwerkt de kauwgom tot nieuwe grondstoffen. Hier worden onder andere slippers en schoenen van gemaakt.

Afval blijft gescheiden
Zodra de vorstperiode voorbij is, worden ook in het winkelgebied van Hellendoorn en in de winkelstraten van Nijverdal de nieuwe duobakken geplaatst. Deze worden gescheiden geleegd en het afval blijft gescheiden. Een elektrische wagen van de gemeente gaat het afval stil en schoon inzamelen. Deze proef met het gescheiden inzamelen van afval in de winkelstraten wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de verpakkingsindustrie.

Afvalloze samenleving
De gemeente Hellendoorn streeft, samen met de andere Twentse gemeenten, naar een samenleving waarin al het afval dat kan worden hergebruikt uiteindelijk weer grondstof wordt voor nieuwe producten. Wethouder Dennis op den Dries: “Om dat te bereiken moeten we niet alleen ons afval zo goed mogelijk scheiden, maar ook het zwerfafval aanpakken. Met dit unieke project bereiken we dat, en zorgen we samen ook voor een schone omgeving.”