Zwolle – Van 5 tot 31 oktober 2018 wordt in het stadskantoor te Zwolle, Lübeckplein 2, de vierde fototentoonstelling getiteld Groeiende Herinnering gehouden. Deze tentoonstelling geeft een impressie van de totstandkoming van het Nationaal Monument MH17, dat de herinnering levend houdt aan de 298 slachtoffers van deze vliegramp.

De Stichting Nationaal Monument MH17, de drijvende kracht achter de opzet van
dit monument, heeft de Vijfhuizense fotografen Philip P. Kruijer en Richard Maer­tens gevraagd om de realisatie van dit nationale monument van begin tot eind in foto’s vast te leggen. Dit resulteerde in ruim 7.000 foto’s. De fotografen nemen de kijker mee naar de fascinerende metamorfose die park Vijfhuizen onderging van een braakliggend grasveld bij Schiphol naar een Nationaal Monument ter nagedachtenis aan de grootste na­oorlogse aanslag op Nederlandse staats­burgers. Een plek waar bomen groeien, bloemen bloeien en mensen troost vinden en respect kunnen betuigen. Een plek voor bezinning en samenkomst, samengebracht in circa zeventig foto’s, die het indrukwekkende verhaal vertellen achter het Nationaal Monument MH17.

Te zien is hoe in slechts zeven maanden tijd 30.000 ton aarde werd aangevoerd,
drie kilometer wandelpad werd aangelegd, in twee dagen 298 bomen werden geplant,
een gedenkteken van 16 ton staal werd gewalst en geplaatst, de namen van de slachtoffers werden gegraveerd. Hoe met grote bouwkranen talloze beton-elemen­ten werden neergezet, 170.714 bollen werden geplant en door meer dan vijftig vrijwilligers 20.000 zonnebloemen met de hand werden geplant. Vaak onder grote druk en moeilijke omstandigheden. Alles maar met één doel: zorgen dat op 17­-7-­17 de herdenking van deze ramp hier kon plaatsvinden, samen met de nabestaan­den, het Koninklijk echtpaar, het kabinet en vertegenwoordigers van de elf landen waar slachtoffers te betreuren zijn.