Mariënheem – Vandaag is de eerste glasvezelaansluiting in het buitengebied van Salland Noord gerealiseerd. Dit gebeurde thuis bij Henny Lammers, bestuurslid van het bewonersinitiatief SallandGlas. Henny Lammers is woonachtig in het buitengebied van Marienheem en heeft zich jaren ingezet om glasvezel in het buitengebied mogelijk te maken. De wethouders van Raalte, Olst-Wijhe en Deventer installeerden samen met CIF en aannemer VolkerWessels Telecom het glasvezelkastje en gaven hiermee het startsein voor de aanleg van glasvezel in Salland.

Meer dan 50% van de inwoners van het buitengebied heeft gekozen voor diensten via glasvezel. Dit was nodig om daadwerkelijk te kunnen starten met de aanleg van het netwerk. VolkerWessels Telecom start deze week met de werkzaamheden, het ‘omgekeerd aanleggen’. Dit houdt in dat zij eerst een afspraak met bewoners maken. Tijdens deze afspraak bepaalt de bewoner samen met de glasvezelvoorbereider de beste plaats voor het glasvezelkastje, die vervolgens meteen door de monteur wordt opgehangen. Normaal gesproken gebeurt dit tijdens een tweede afspraak. Daarnaast bepaalt de glasvezelvoorbereider samen met de bewoner hoe de kabel het meest efficiënt van de woning naar de erfgrens kan worden aangelegd. Eén afspraak is dan voldoende voor de vervolgwerkzaamheden en de klant hoeft maar één keer thuis te zijn.

De wethouders Jacques van Loevezijn (Raalte), Anton Bosch (Olst-Wijhe) en Frits Rorink (Deventer) zijn blij dat er glasvezel komt in de buitengebieden van hun gemeenten. “Glasvezel is van levensbelang voor de inwoners en bedrijven in het buitengebied. Voor gezinnen met kinderen, mensen die willen thuiswerken en voor agrarische en recreatieve ondernemers is glasvezel een voorwaarde om te kunnen functioneren en hun bedrijfsvoering te kunnen doen. Ook voor ouderen wordt het een steeds belangrijker middel om te communiceren. Wij willen vooral initiatiefgroep SallandGlas bedanken voor hun tomeloze inzet. Zonder hen hadden we dit niet gered.”