Nijverdal – Op 2 maart wordt gestart met een verdiepingsdag bij Voedselbos in Nijverdal. De thema’s die behandeld worden zijn: Bodem, Organische Stof, CO2 en Nutriëntenkringloop. Het doel van de werkplaats is om met professionals en praktiserende hobbyisten inhoudelijk te verdiepen op het gebied van voedselbossen en de kennis beschikbaar te stellen in het netwerk.

De Werkplaats richt zich op Oost-Nederland en is opgericht door een combi van experts, particulieren en professionals in samenwerking met Natuur en Milieu Overijssel. De Werkplaats Noord-Nederland is al in 2018 opgericht. Tijdens de verdiepingsdagen worden er makkelijke maar ook complexe vragen omtrent voedselbosbouw uitgewerkt. Als vragen moeilijk zijn om ter plekke het antwoord te vinden worden deze verzameld en later uitgezocht. Dit kunnen ook onderzoeksvragen zijn waar studenten van een Hogeschool of een Universiteit mee aan de slag kunnen. De antwoorden worden beschikbaar gesteld op een online platform of website die nog in ontwikkeling is. Op deze manier is de kennis voor iedereen beschikbaar. Omdat er meerdere experts van verschillende disciplines meedoen is de verwachting dat veel vragen snel beantwoord kunnen worden. Eventueel wordt kennis uit boeken of van het internet gehaald.

  • Een paar voorbeeldvragen die bij deze eerste verdiepingsdag centraal staan:
    Is voedselbosbouw de landbouwmethode waarmee je de meeste CO2 op slaat in de bodem?
  • Hoe lang duurt het voordat je op schrale bodem enige bosbodemvorming ziet?
  • Hoe kan het dat je kan oogsten uit het voedselbos maar niet hoeft te bemesten en dat de bodem er op vooruit gaat, kan dit echt?

Wilt u meedoen? Klik dan hier om u aan te melden.