Twente – De MuseumJeugdUniversiteit organiseert kindercolleges in meer dan vijftig musea in Nederland. Wetenschappers, onderzoekers en experts geven antwoord op spannende vragen over de museumcollectie. Drie musea in Twente organiseren samen een collegereeks.

Waar zitten de oren van een sprinkhaan? Kan pindakaas kunst zijn? Is Afrikaans voetbal magisch? Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een college over bij de MJU. Net als op de echte universiteit starten de colleges in het voor- en najaar. Tijdens ieder college ontdekken kinderen een ander museum in Twente en een ander onderwerp. Dit najaar kunnen ze zoek naar antwoorden op de vragen of slangen vroeger konden lopen, of de aarde altijd blijft bestaan en wat er allemaal gebeurt in een groot orkest.

Hadden slangen vroeger pootjes?
Locatie: Natura Docet Wonderryck Twente
Type: hoorcollege
Datum: 11 november 2018, 11.00 uur
Een levende koningspython die iets kan ‘vertellen’ over wat ongeveer 65 miljoen jaar geleden heeft plaatsgevonden? Het bestaat! Tijdens dit college over evolutie staat de slang centraal, een gewerveld reptiel, vooral op het land levend, maar wel zonder poten. Dat is bijzonder. Dr. Eric Mulder vertelt over deze vreemde evolutionaire ontwikkeling. Hoe ontstaan die langgerekte lijven eigenlijk? En kan een dier ooit zijn poten verliezen? Is dat wel handig voor zijn voortbestaan? Bekijk zelf of dat lange glibberige lijf wel zo handig is, want museumslang Loesje is bij dit bijzondere college ook aanwezig!
Expert: Eric Mulder

Is een dirigent de baas van een orkest?
Locatie: Oyfo Techniekmuseum
Type: hoorcollege
Datum: 18 november 2018, 11.00 uur
Hoeveel techniek moet je hebben om een instrument te spelen? Is dirigeren technisch moeilijk? Hoe ontstaat er geluid uit vier snaren en een strijkstok? Kan muziek zonder de techniek? Waarom klinkt een contrabas lager dan een viool? Celliste Anne Knappstein vertelt wat er allemaal bij komt kijken als je naar een orkest kijkt en luistert. Met dertig jaar ervaring in het Orkest van het Oosten kan ze al jouw vragen beantwoorden over muziek, de instrumenten, de musici en de dirigent. Ze kan je ook een paar goede orkest-moppen vertellen. Met haar cello in de hand neemt ze je mee in de wereld van de klassieke muziek.
Expert: Anne Knappstein

Blijft de aarde altijd bestaan?
Locatie: Cosmos Sterrenwacht
Type: hoorcollege
Datum: 25 november 2018,  11.00 uur
Aan alles komt een einde. Maar hoe zit het met de aarde? Komt de aarde ook aan haar einde of blijft zij bestaan? En hoe dan? Maken wij dat nog mee, of duurt dat nog heel erg lang? Vergaat de aarde als er een enorme komeet inslaat? Of als de zon ermee ophoudt? Of ontstaat er een nieuwe vorm? De dinosauriërs hebben het niet overleefd, wij misschien wel.
Expert: Arnold Tukkers

Locaties
Natura Docet Wonderryck Twente, Oldenzaalsestraat 39,  7591 GL Denekamp
Oyfo Techniekmuseum, Industriestraat 9, 7553 CK Hengelo
Cosmos Sterrenwacht, Frensdorferweg 22, 7635 NK Lattrop

Meer informatie: www.museumjeugduniversiteit.nl/collegereeksen/dieren-planeten-en-muziek-in-twente/