Enschede – Dat zei maandagavond 12 maart CDA minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens zijn werkbezoek bij de grootse zorgorganisatie van Enschede, Liberein. Hij liet zich inspireren door de inleiding van Sara Nijenhuis over oplossingen van vereenzaming in de wijk door het instellen van ontmoetingsplekken bij sport-, onderwijs- en zorginstellingen.

Gevolgd door een betoog van Elo Gramsbergen, raad van bestuur van Liberein over de liefdevolle zorg die de 1400 medewerkers van Liberein elke dag geven aan de cliënten in Enschede die die zorg nodig hebben. De minister toonde zijn oprechte betrokkenheid door te zeggen dat hij blij was om te horen welke prachtige initiatieven Enschede aan het ontwikkelen is voor het welzijn van haar inwoners. Hij zag drie grote opdrachten voor de zorg in de toekomst. De eerste is het bieden van kwalitatief goede verpleeghuiszorg, vervolgens het bieden van mogelijkheden voor de oudere om langer thuis te kunnen blijven wonen en als derde het verminderen van eenzaamheid.

Hij had zijn huiswerk voor zijn speech in Enschede goed voorbereid, want hij vroeg de aanwezigen of zij wisten hoe groot de eenzaamheid is onder ouderen in Enschede. “Dat is een schokkend percentage; namelijk 47% van de ouderen geeft in Enschede aan zich eenzaam te voelen. Alleen de grote steden zitten op hogere percentages. Ik pleit er daarom voor dat, als er na de verkiezingen een nieuwe coalitie wordt gevormd, het oplossen van eenzaamheid bovenaan staat.” Hij vervolgde zijn betoog met de opmerking dat, als hij nog een thema mocht aangeven voor het nieuwe beleid voor de gemeente Enschede, toegankelijkheid ook een belangrijke voorwaarde is om langer thuis te kunnen blijven wonen. “Zorg er als gemeente voor, dat mensen overal kunnen komen. We worden steeds ouder en bereikbaarheid van voorzieningen, ook voor de ouder wordende mens, is dan een groot goed.”