© Jos Tijhuis

Zwolle – Op 17 februari gaat het nieuwe busstation aan de zuidkant van station Zwolle (zijde Hanzelaan) in bedrijf. Vanaf die datum vertrekken er dagelijks 1800 busritten van deze locatie: 1200 via de nieuwe Schuttebusbrug en 600 via de Hanzelaan. Ook de taxistandplaatsen verhuizen per deze datum mee naar de zuidzijde.

Het busstation wordt verplaatst omdat het steeds drukker wordt en de huidige locatie aan de noordkant van het treinstation de toename van het bus-, auto-, fiets- en voetgangersverkeer niet meer aankan. Het nieuwe busstation is uitstekend bereikbaar, biedt meer ruimte, een betere doorstroming, een hogere verkeersveiligheid, meer comfort voor de reiziger en een groene inrichting.

Toegang reizigerstunnel
Reizigers die vanaf het nieuwe busstation richting het centrum willen, kunnen via de bestaande reizigerstunnel lopen. In de tunnel staan toegangspoortjes. Deze poortjes zijn te openen met een OV-chipkaart waar saldo of een ‘Vrij reizen product’ op staat: minimaal 10 euro voor de Blauwnet-poortjes en 20 euro voor de NS-poortjes. Reizigers kunnen ook in de kaartautomaat een eenmalig passagerecht voor het station op hun OV-chipkaart kaart laden, een verdere uitleg leest u op: https://www.syntusoverijssel.nl/nieuws/busstation-zwolle-verhuist-naar-de-zuidzijde. Informatie over het openen van de toegangspoortjes zonder door te reizen, staat op de website van NS: https://www.ns.nl/reisinformatie/passageproducten.

Openbare voetgangersverbinding
Reizigers die een kaartje in de bus hebben gekocht en richting het centrum willen, maar niet in het bezit zijn van een OV-chipkaart, kunnen een bus richting het centrum nemen en uitstappen bij Centrumhalte Katwolderplein. Ook kunnen zij naar de binnenstad wandelen via de Van Karnebeektunnel of bovenlangs over de monumentale blauwe Hoge Spoorbrug. Op termijn kunnen busreizigers ook via de passerelle lopen, een openbaar toegankelijke voetgangersverbinding over het spoor. De toekomstige passerelle krijgt een directe toegang tot het busstation.

Taxistandplaatsen
Met de verplaatsing van het busstation verhuizen ook de taxistandplaatsen mee naar de zuidkant. Reizigers die hun reis starten of vervolgen per taxi stappen in en uit op de taxistandplaats naast het nieuwe busstation. Een speciale taxi-lus maakt de situatie overzichtelijker voor de reiziger. Bovendien kunnen de taxi’s hierdoor makkelijker en sneller de taxistandplaats verlaten. Reizigers kunnen vanaf 17 februari op station Zwolle alleen nog op de nieuwe locatie aan de zuidkant een taxi nemen.

Busbrug
De Schuttebusbrug verbindt het nieuwe busstation aan de zuidzijde van het spoor met de nieuwe busbaan op de Willemskade. Bij de afrit van de busbrug verandert vanaf zondag 17 februari de verkeerssituatie voor fietsers: zij moeten vanaf deze datum stoppen voor het rode licht bij de afrit van de busbrug. Dit verkeerslicht heeft tot dusver alleen op groen gestaan. Om de fietsers te laten wennen aan de nieuwe situatie worden op in ieder geval maandag 18 februari en maandag 25 februari, verkeersregelaars ingezet tijdens de ochtend- en avondspits om fietsers op deze nieuwe situatie te wijzen.

Verder verbeteren
De komende jaren blijft gemeente Zwolle samen met de provincie Overijssel, NS en ProRail hard werken aan het verder verbeteren van het stationsgebied Zwolle. Zo transformeert station Zwolle, het tweede spoorknooppunt van Nederland, tot een uitstekend toegankelijk en comfortabel ov-knooppunt in een groene omgeving. Een volgende stap in de verbetering van het stationsgebied is de bouw van de ondergrondse fietsenstalling voor 5475 fietsen onder het Stationsplein Noord en de herinrichting van Stationsplein Noord en de Stationsweg. Kijk voor meer informatie over de ontwikkelingen in het stationsgebied op www.zwolle.nl/spoorzone.

Nieuwe dienstregeling busvervoer
Met ingang van 17 februari 2019 gaat ook de nieuwe dienstregeling voor het busvervoer in. De nieuwe dienstregeling is de vinden op de websites van de busvervoerders https://www.syntusoverijssel.nl en https://www.connexxion.nl.