Zwolle – Berkum heeft zichzelf een slechte dienst bewezen door in het laatste competitieduel vóór de winterstop bij AZSV met 1-0 te verliezen. Op een lastig bespeelbare grasmat verzuimden de Zwollenaren in de openingsfase afstand te nemen en daarna had de thuisclub aan één doelpunt genoeg om de volle buit binnen te halen. “Op dit veld was combinatievoetbal onmogelijk en kom er dan maar eens door. We hebben alles gegeven, maar dat was hier niet genoeg,” moest Berkum-trainer Raymond Schuurman constateren.

Berkum had al binnen 10 minuten afstand kunnen en móeten nemen nadat Jasper Bremmer linksbuiten Chris van der Meulen goed op het Aaltense doel af stuurde. Op het hobbelige veld stuiterde de inzet van de Zwolse aanvaller echter tegen de paal en vervolgens wist Yannick Kaluzi ook de rebound niet te verzilveren. Dat de bezoekers die geweldige kans lieten liggen kwam hen later duur te staan. Berkum-keeper Dominic van Hoof trad nog een aantal keren goed op bij schoten van onder anderen Kars Vierwind, maar in de 37e minuut sloeg AZSV toe. Sjoerd te Boekhorst slingerde de bal vanaf de linkerhoek voor, waarna Niek te Veluwe van afstand uit kon halen voor de 1-0. Doelman Van Hoof voorkwam vlak daarna met een aantal goede acties verdere schade voor de bezoekers.

Na rust trachtte Berkum met veel inzet de bakens te verzetten, maar tot veel meer dan balbezit leidde dat lange tijd niet en de AZSV-defensie kwam niet of nauwelijks in moeilijkheden. Pas een minuut of 10 voor het slot diende de eerste serieuze kans in het tweede bedrijf zich aan voor de Zwollenaren. Middenvelder Björn Bakker kwam, niet zonder enig geluk, voor het Aaltense doel in balbezit maar kopte vervolgens net naast. Daarmee was de gifbeker voor Berkum nóg niet leeg, want vlak voor het slot moest Michel van Aggele, na een charge op Erwin Nieuwboer, met een directe rode kaart van het veld zodat de Berkum-spits een schorsing wacht.

Omdat ook de concurrentie punten verspeelde blijft Berkum 12e in de Hoofdklasse B maar de formatie van trainer Schuurman zal in de tweede competitiehelft heel wat meer moeten laten zien om in veiliger vaarwater te komen. Dit kalenderjaar rest voor de Zwollenaren nog het bekerduel tegen WSV uit Apeldoorn, dat op dinsdag 18 december op het eigen Sportpark De Veglust zal worden gespeeld.