Zestien jaar cel geëist voor hoofdverdachte van brute overvallen

Zestien jaar cel geëist voor hoofdverdachte van brute overvallen

ALMELO – De slachtoffers zijn bedreigd met een mes en/of een wapen, op de grond gedwongen, soms hard geduwd, geschopt en geslagen en vastgebonden met tape. Volgens de officier van justitie zijn de vier overvallen waarvoor drie mannen uit Enschede donderdag en vrijdag voor de rechtbank in Almelo terecht stonden, zeer traumatisch geweest voor de slachtoffers. Ze sprak over “weerzinwekkend” geweld.

De officier eiste daarom zestien jaar celstraf tegen de hoofdverdachte, een 23-jarige man uit Enschede. Ze achtte bewezen dat hij bij alle overvallen betrokken is geweest. Het gaat om overvallen op een supermarkt in Enschede op 23 januari 2015, een woningoverval in Ambt Delden op 19 november 2015, een woningoverval in Overdinkel op 3 maart 2016 en een overval op een tankstation in Alstätte op 21 september 2016.

De andere verdachten zijn niet bij alle overvallen aanwezig geweest, volgens het OM. Ze opereerden in wisselende samenstelling. Tegen de 21-jarige verdachte vindt het OM een gevangenisstraf van drie jaar op zijn plaats. Tegen de 36-jarige verdachte is een celstraf van vijf jaar geëist. De vierde verdachte, een 23-jarige man, staat maandag terecht.

De verdachten ontkennen betrokkenheid bij de overvallen, maar de officier vindt dat die voldoende wettig en overtuigend kan worden bewezen. Zo is er een computer gevonden waarop actief is gezocht naar precies de overvallen waarvan de mannen worden verdacht. Ook zijn er op een stuk tape waarmee een van de slachtoffers is vastgebonden sporen gevonden van twee verdachten. De uitleg van de 36-jarige voor de aanwezigheid van zijn vingerafdruk vindt de officier niet geloofwaardig. Ook stelt ze dat deze man aantoonbaar liegt over een aantal zaken.

De officier rekent met name de hoofdverdachte zwaar aan dat hij bruut geweld heeft gebruikt tegen zeer kwetsbare slachtoffers. Verder neemt ze hem ook zijn (ontkennende) houding kwalijk.

Deel dit bericht!

Gerelateerde berichten