22 april 2019

Scholierendebat 2019 in Berflo Hengelo

Scholierendebat 2019 in Berflo Hengelo

HENGELO – Op donderdag 11 april vanaf 13.00 uur gaan de hoogste klassen van havo en vwo van de vier Hengelose scholengemeenschappen weer met elkaar in debat. De scholieren van het Twickel College, Lyceum De Grundel, het Bataafs Lyceum en het Montessori College Twente hebben zelf de stellingen bedacht en zich voorbereid. De presentatie is in handen van burgemeester Sander Schelberg.

Tijdens zes rondes staan steeds twee teams van tien debaters tegenover elkaar. Via loting wordt per ronde een stelling getrokken en bepaald welk team de rol van ‘voor’ en ‘tegen’ op zich neemt. De laatste twee rondes zijn een zogenoemd 360 graden debat. Tijdens dit debat luidt halverwege de gong en moeten de teams van standpunt wisselen. Dus het standpunt dat eerst verdedigd werd, moet dan worden aangevallen.

Stellingen
Dit zijn de zes stellingen die de leerlingen hebben aangedragen:
1. Alle middelbare scholen van Hengelo moeten onder één bestuur vallen. 2. Artiesten met vrouwonvriendelijke muziek moeten worden geboycot door radiostations, streamdiensten en podia. 3. Hengelo moet zo snel mogelijk van het aardgas af. 4. De druk op jongeren om te presteren is te hoog. 5. Gif-treinen mogen tegen een redelijke vergoeding gebruik maken van het Overijsselse spoornetwerk. 6. Ouders moeten toestemming krijgen van hun kinderen als ze herkenbare foto’s of filmpjes van hen op sociale media zetten.

Prijzen
Het winnende team ontvangt een wisselbeker en een cheque van € 250, te besteden aan het bevorderen van de debatcultuur op school. Verder stelt Metropool voor alle vier debatteams vrijkaarten voor concerten beschikbaar.

Jury
De jury van het Scholierendebat staat onder leiding van Niek Dekker (juryvoorzitter) van het Debatbureau. De andere juryleden zijn Claudio Bruggink, wethouder Onderwijs, en Michel Hasselerharm, journalist centrale nieuwsredactie van de Twentsche Courant Tubantia.

Gerelateerde berichten