Maaien met de zeis in Raalte

Maaien met de zeis in Raalte
Foto: Nico Kloek

RAALTE – Voor particulieren en vrijwilligers die het gras in alle rust en stilte willen maaien organiseert Landschap Overijssel op zaterdag 1 juni 2019 de cursus “Maaien met de zeis” in de omgeving van Raalte. Aanmelden hiervoor kan via groenbezig.nl/aanbod.

Zeisen, kunst en ambacht
Maaien met de zeis doe je niet zomaar. Het vraagt goed gereedschap, kennis van de techniek en gevoel voor de zeis. Vroeger werd de kunst van het zeisen overgedragen van vader op zoon. Nu geeft Landschap Overijssel jaarlijks een cursus om de techniek van het maaien met de zeis over te dragen. Maaien met de zeis heeft zo zijn voordelen. Zo kom je met de zeis makkelijk in hoekjes en bij stroken gras onder afrasteringdraden. Ook op natte plekken kun je met de zeis goed uit de voeten. Tot slot, niet onbelangrijk, geeft het maaien met de zeis een kick, omdat je het zeisen goed beheerst en het een ambachtelijk gevoel geeft. In de praktijk wordt vaak de bosmaaier gebruikt, maar deze is in aanschaf duurder, gebruikt brandstof en produceert een flinke hoeveelheid lawaai. Voor de stilte liefhebbers op het platteland bieden we dan ook graag het leren maaien met de zeis als alternatief aan.

Cursus
Landschap Overijssel geeft deze cursus op zaterdag 1 juni in de omgeving van Raalte. De cursus duurt van 9.30 tot ongeveer 15.30 uur. Tijdens de cursus leer je niet alleen het zeisen maar ook het haren van de zeis, zodat de zeis scherp blijft. Tevens is een mobiele smid aanwezig die je eigen zeis op je lengte en houding afstelt. De kosten van deze cursus zijn €75,-. Vrijwilligers van Landschap Overijssel betalen €40,-. Na opgave ontvang je een bevestiging met de exacte startplaats van deze excursie. 

Overijssel is prachtig en waardevol en biedt veel afwisseling voor mens, plant en dier. Al dit moois moet beschermd worden voor onszelf en de generaties na ons. Landschap Overijssel beschermt en ontwikkelt het landschap in Overijssel al meer dan tachtig jaar, neemt eigen verantwoordelijkheid hierin en spoort anderen aan hun verantwoordelijkheid te nemen. In de eigen 54 natuurterreinen, maar ook in het cultuurlandschap. Samen met ruim 3000 grondeigenaren, 9000 donateurs, 7000 vrijwilligers, Overijsselse bedrijfsvrienden, de Nationale Postcode Loterij en de provincie Overijssel. Meer informatie over het waardevolle Overijssel en hoe dit landschap te beleven vind je op www.landschapoverijssel.nl.

Deel dit bericht!

Gerelateerde berichten