Kampen meldt zich aan bij het IVN als Tiny Forest partnergemeente

Kampen meldt zich aan bij het IVN als Tiny Forest partnergemeente
Foto: Pixabay

KAMPEN – In Nederland komt een nieuwe rage op: het Tiny Forest. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het concept is bedacht door ingenieur Sharma. Hij baseerde zich op een Japanse bosbouwmethode om bossen te herstellen. De kleine bosjes zijn een prettige plek voor mens en dier en kinderen kunnen er veel leren over de inheemse natuur.

Niet elk klein bos is een Tiny Forest. Het bos moet wel aan bepaalde eisen voldoen. Daarnaast heeft een Tiny Forest bepaalde effecten op de omgeving.

  • Een Tiny Forest stimuleert biodiversiteit: het bos van 200 vierkante meter bestaat uit veel verschillende soorten bomen. Deze bomen trekken weer insecten en vogels aan.
  • Het bos brengt natuurbeleving dichterbij. De afstand tussen mens en natuur is groter dan ooit. Een Tiny Forest voor de deur prikkelt de nieuwsgierigheid en geeft mensen de kans om de natuur in de eigen leefomgeving te ontdekken en daarover te leren.
  • De aanleg van Tiny Forests vergroot de waterbergingscapaciteit, verbetert de luchtkwaliteit, en gaat hittestress tegen.
  • Tot slot heeft een bos een positief effect op de gezondheid: meer natuur in de buurt kan zorgen voor minder stress en stressgerelateerde klachten.

Tiny Forests is een project van het IVN. Het IVN wil vóór 2021 honderd Tiny Forests aanleggen. Ze zoeken partnergemeenten en Kampen heeft zich hiervoor aangemeld. De partnergemeenten leggen met IVN, scholen en buurtbewoners minimaal drie Tiny Forests aan.

Deel dit bericht!

Gerelateerde berichten